Kontaktirajte nas ->

Kaj je SSL Certifikat in zakaj ga potrebujem?

Avatar objavil BlaM v Tehnologija 18.03.2018

SSL certifikat - zanj je najbrž slišala večina lastnikov spletnih mest, a le peščica pozna njegovo pomembno vlogo pri varnem brskanju po spletu. K povečanemu zanimanju povprečnega uporabnika za SSL certifikat so v veliki meri pripomogle posodobitve modernih spletnih brskalnikov, ki uporabnike opozarjajo na nevarnost spletnega mesta. V tem kratkem prispevku bomo poskušali razjasniti kaj sploh je SSL certifikat, kakšen je njegov doprinos vašemu spletnemu mestu in kako ga pridobiti.

Kaj je SSL certifikat?

Na kratko in malenkost tehnično - SSL certifikat je majhna podatkovna datoteka, nameščena na spletni strežnik, ki vsebuje kriptografske ključe s pomočjo katerih postavimo varno kriptirano povezavo med spletnim brskalnikom in strežnikom. Namen takšne povezave je zagotavljanje varnosti naših podatkov. Ker so vsi podatki, ki se pretakajo med strežnikom in spletnim brskalnikom kriptirani, preprečimo možnost prisluškovanja in morebitne zlorabe. V praksi so certifikati skoraj nujni na vseh spletnih straneh, preko katerih se izmenjujejo podatki zaupne narave. Najpogostejši primer takšnega spletnega mesta so spletne trgovine, ki razpolagajo z osebnimi in bančnimi podatki strank.

Ali spletno mesto uporablja varno povezavo lahko preverimo v naslovni vrstici spletnega brskalnika.


primer varne povezave

primer nevarne povezave

Ali potrebujem SSL certifikat?

SSL certifikat je pomemben dodatek na vseh spletnih mestih, kjer je varnost podatkov bistvenega pomena. Z njim zagotovimo vzpostavitev varne povezave in zaščito vseh izmenjanih informacij. Med takšna spletna mesta spadajo že prej omenjene spletne trgovine, spletne strani z možnostjo prijave in najrazličnejše socialne platforme.

V prid vse večje popularnosti SSL certifikatov govori tudi statistika, saj je v zadnjem letu preko varnih (kriptiranih) spletnih povezav potekalo okrog 50% spletnega prometa (https)..

Certifikati rastejo na pomembnosti, saj povečujejo zaupanje, kredibilnost in varnost spletnega mesta.

Morda ste lastnik spletne strani, ki ne operira z občutljivimi podatki in menite, da certifikata ne potrebujete. A temu ni tako. SSL certifikati so se izkazali kot pomembno orodje pri optimizaciji spletnih strani za spletne iskalnike (SEO). Spletne strani, ki uporabljajo varno povezavo, so v povprečju uvrščene precej višje med iskalnimi rezultati, kot njihove različice brez takšne povezave. Prav tako pa spletne strani z varnimi povezavami vlivajo večje zaupanje svojim obiskovalcem.

Kje pridobiti SSL certifikat?

Za pridobitev SSL certifikata in stroške namestitve vas vabimo, da nas kontaktirate. Cena namestitve je odvisna od kompleksnosti vaše spletne strani, izbranega izdajalca certifikata in tipa certifikata. Poznamo več vrst SSL certifikatov in sicer:

  • Domenski (DV) certifikat - Velja za osnovni certifikat, ki nudi osnovno varnost in običajno zadošča za večino preprostih spletnih strani. Pri izdaji certifikata se preveri le lastništvo domene. Zaradi cenovne ugodnosti in hitrega postopka izdaje je tudi najpogostejši certifikat, s katerim se srečujemo pri vsakdanji uporabi spleta.
  • Poslovni (OV) certifikat - Če za domenski certifikat velja, da se preveri le lastništvo domene, pa gre poslovni certifikat korak dlje. Poleg lastništva domene se dodatno preveri tudi podjetje, ki je lastnik le-te. Tako nam je poleg kriptirane povezave zagotovljeno tudi to, da je spletna stran v lasti verodostojnega podjetja.
  • Razširjeni (EV) certifikat - Najobširnejši certifikat, podoben poslovnemu, vendar z obširnejšim preverjanjem podjetja. Namenjen je predvsem večjim podjetjem, saj zagotavlja največjo stopnjo zaupanja. Ker vključuje podrobno preverjanje podjetja, je čas njegove pridobitve daljši. Od ostalih certifikatov ga lahko razločimo po zelenem okvirju, ki vsebuje ime podjetja v naslovni vrstici brskalnika.

Za večino strank priporočamo domenski certifikat, saj tako dosežemo kriptiranje naših podatkov in na dolgi rok izboljšamo svojo pozicijo na spletnih iskalnikih.